En Uygun Bireysel Emeklilik (BES) | Özerdemli Sigorta

Bireysel Emeklilik (BES)

Özerdemli Sigorta - Bireysel Emeklilik (BES)

Bireysel Emeklilik (BES)

Hemen Teklif Al Whatsapp Destek

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu 28 Mart 2001 tarihinde kabul edilmiş, Kanun yayımı tarihinden 6 ay sonra 7 Ekim 2001 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 27 Ekim 2003 tarihinde ise ilk emeklilik planlarının tasdiki ile emeklilik şirketleri faaliyete başlamıştır.

BES Sistemi bilindiği üzere kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek, emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel bir emeklilik sistemidir. Ayrıca ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratarak ülke kalkınmasına da katkıda bulunur. 

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 2016 yılı sonu itibariyla 6 milyon 486 binden fazla BES katılımcısı bulunmakta, fon miktarı ise 58 milyar lirayı aşmıştır. Hükümetin sisteme katılımı artırmak için baçlatmış olduğu ‘Otomatik katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi’ (BES) 1 Ocak 2017 itibarıyla devreye girmiş olup 1 Ocak 2017 itibarıyla 45 yaş altındaki bütün çalışanlar için yeni bir dönem başlamıştır. 

Otomatik plan gereği İşveren mutlaka 45 yaşın altındaki çalışanlar için bireysel emeklilik sözleşmesi yaptırmak zorunda. Çalışan isterse iki ay içerisinde cayma hakkını kullanarak sistemden çıkabilir. Özet olarak sisteme katılım zorunlu, devam etme isteğe bağlı.

İlk aşamada bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2017'de, memurlar (genel ve özel bütçeli idareler) ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektör 1 Nisan 2017'de sisteme geçecek. 100 ile 249 çalışanı olan özel sektör, 1 Temmuz 2017'de, mahalli idareler ve KİT'ler ise 1 Ocak 2018'den itibaren sisteme dahil olacak. Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49 çalışanı olanlar işverenler aracılığıyla 1 Temmuz 2018'den itibaren, 5-9 çalışanı olanlar da 1 Ocak 2019'dan itibaren sisteme girebilecek.

Sistem hakkında bilgi ve danışmanlık almak ve Sigorta şirketlerinden teklif/poliçeleşme süreçleri hususlarında yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağız.

Bireysel Emeklilik (BES) İle İlgili

Sıkça Sorulan Sorular

  • Bireysel Emeklilik Sistemi nedir?

    Bireysel Emeklilik Sistemi; kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek, emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel bir emeklilik sistemidir. Kişiler bu sisteme gönüllü katılarak, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayabilmektedir. Sistem, katkı paylarının/tasarrufların toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanmaktadır.

  • Sisteme katılabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olmak ya da çalışıyor olmak gerekli mi?

    Fiil ehliyetine sahip herkes sisteme dahil olabilir. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde Sosyal Güvenlik Kurumu'na ilişkin bir bağlılık ya da çalışma koşulu bulunmamaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi, zorunlu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı durumundadır.

  • Bireysel Emeklilik Sistemi, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki gibi sağlık vb. hizmetler de sunuyor mu ?

    Bireysel Emeklilik Sistemi; Sosyal Güvenlik Kurumunda mevcut olan sağlık hizmetleri veya diğer hizmetleri sunmamaktadır.

  • Kaç tür emeklilik sözleşmesi vardır? Sözleşmenin tarafları kimlerdir?

    Emeklilik sözleşmesi bireysel veya grup emeklilik sözleşmesi olarak yapılabilir. Grup emeklilik sözleşmesi gruba bağlı bireysel veya işveren grup emeklilik sözleşmesi olarak düzenlenir. Bireysel emeklilik sözleşmesi: Bireysel emeklilik planına bağlı olarak şirket ile katılımcının taraf olarak yer aldığı bir sözleşmedir. Gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesi: Grup emeklilik planına bağlı olarak şirket ile katılımcının taraf olarak yer aldığı bir sözleşmedir. İşveren grup emeklilik sözleşmesi: Bir istihdam ilişkisine dayalı olarak veya katılımcı lehine bir sponsor kuruluş ile şirket arasında imzalanan ve katılımcı adına sponsor kuruluş tarafından katkı payı ödenen bir sözleşmedir.

  • Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katıldıktan sonra sosyal güvenlik sistemindeki haklar geçerliliğini kaybeder mi?

    Hayır. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde Sosyal Güvenlik Kurumu'na ilişkin bir bağlılık ya da çalışma koşulu bulunmamaktadır. Sosyal güvenlik kurumundan kaynaklanan haklar devam edecektir.

image

Özerdemli Sigorta

Bizimle hemen iletişime geçerek ücretsiz olarak teklif alabilirsiniz.

Bize Ulaşın